Giftige nep loomkits en loombands

De nep loomkits hebben niet het Rainbow Loom logo op de loomkit en loomhaak. Vaak worden ze verkocht onder de naam Colorful Loom, Amazing Loom of Cool Rainbow Loom kit op staan.

Gevaarlijke namaak Rainbow Loom met giftige stoffen

giftige nep rainbow loomDeze nep loomkits voldoen niet aan de Nederlandse en Europese warenwet en hebben geen keurmerk. De kwaliteit is vaak slecht en ze zijn gevaarlijk. De pinnetjes breken gemakkelijk af en dat is zonde van je geld. Daarnaast is het gevaarlijk voor de kinderen. Bovendien bevatten de nep loomkits gevaarlijke stoffen.
Scoubidou touwtjes met gevaarlijke stoffen

Volgens een onderzoek van het Duitse ministerie van Milieu zit er in scoubidou-touwtjes een fors aandeel chemische weekmakers. Deze stoffen, ftalaten genoemd, kunnen mogelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. In alle onderzochte strengen van zestien verschillende leveranciers werden één of meer weekmakers aangetroffen. In één geval werd zelfs een percentage van 34,7 procent vastgesteld.

Herinnert u zich Scoubidou touwtjes nog?

Scoubidouen was in onder andere Nederland en Duitsland een grote rage onder de jeugd. Met plastic strengetjes in verschillende kleuren kunnen bijvoorbeeld armbandjes, sleutelhangers of figuurtjes geknoopt worden. De Duitse consumentenminister heeft Scoubidou-producenten opgeroepen geen weekmakers meer te gebruiken bij de verwerking van de touwtjes. De minister vreest dat de stoffen het lichaam van kinderen binnen kunnen dringen. In Nederland doet de Voedsel- en Warenautoriteit momenteel onderzoek naar de veiligheid van de populaire touwtjes.

Dit zelfde geldt ook voor Rainbow Loomkits en Rainbow Loombands! Let hierop.

Europese wetgeving inzake weekmakers

De Europese Unie heeft een risicobeoordeling uitgevoerd voor het gebruik van ftalaten in speelgoed. Dit onderzoek is in 2004 afgerond. Wat betreft het gebruik in speelgoed was de conclusie dat sommige ftalaten niet gebruikt mochten worden in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen vanwege het optreden van risico’s. Drie ftalaten zijn ingedeeld als reproductietoxisch, dat wil zeggen dat ze effecten hebben op de ontwikkeling en voortplanting.

Lees hier het volledige artikel over giftige weekmakers

Koop alleen officiële geteste Rainbow Loom artikelen

Bij Loommania.nl verkopen wij alleen de officiele Rainbow Loom artikelen. Rainbow Loom is ontwikkeld met het ook op vermaak en veiligheid. De loomkit is getest op ‘gecontroleerd breken’ zodat er geen scherpe randjes ontstaan. Loommania is een online webshop waar je Rainbow Loomkit kunt kopen.

CE-markering en baby-waarschuwing

Let er op dat de officiële Rainbow Loom kits zijn voorzien van een CE-markering én een waarschuwing dat de Rainbow Loom kit alleen is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar.

Namaakversies breken met scherpe hoeken!?!

Het kan wel eens gebeuren dat een Loom kit van de tafel valt op een andere manier breekt. De originele Rainbow Loom kit is dusdanig ontworpen dat de kans op scherpe punten na het breken sterk zijn verkleint. Op onderstaande afbeelding wordt dit duidelijk weergegeven.

Namaak Loom kits

Ook zijn er diverse namaak Loom kits in omloop maar wij raden sterk af deze te kopen om de volgende redenen:

  • Deze zijn NIET getest op de gestelde veiligheidseisen
  • Deze zijn van mindere kwaliteit waardoor deze sneller zullen breken
  • De elastiekjes zijn van mindere kwaliteit en verliezen snel hun kleur en sterkte
  • Deze hebben een nep CE-markering
  • De bijgevoegde haaknaald is erg dun en kan kramp veroorzaken tijdens het loomen

Nederlandse waarschuwing ontbreekt

Let op de Nederlandse waarschuwing die aanwezig moet zijn! Alleen de echte Rainbow Loom kits die wij verkopen hebben deze waarschuwing. De waarschuwing luidt: “Niet geschikt voor kinderen jonger dan 36 maanden. Bevat kleine onderdelen. Gevaar voor verstikking. Bewaar deze informatie”.

Het is belangrijk dat deze waarschuwing wordt vermeld in de linker bovenhoek.

Deze nep loomkits voldoen niet aan de Nederlandse en Europese warenwet en hebben geen keurmerk. De kwaliteit is vaak slecht en ze zijn gevaarlijk. De pinnetjes breken gemakkelijk af en dat is zonde van je geld. Daarnaast is het gevaarlijk voor de kinderen. Bovendien bevatten de nep loomkits gevaarlijke stoffen.