Ga creatief helemaal los en ontdek de magie van Rainbow Loom

Dit artikel gaat over de voordelen van Rainbow Loom loombands, elastiekjes en loomkits. Op het gebied van kinderspeelgoed zijn er maar weinig productsoorten die zo tot de verbeelding en handigheid van creatieve geesten spreken als het creëren van unieke sieraden en figuurtjes door te weven / vlechten met de elastiekjes van het merk Rainbow Loom. Met deze unieke hobby tover je gewone elastiekjes om tot kleurrijke en draagbare sieraden die zowel kinderen als volwassenen uitdagen. Met de ontwikkeling van deze unieke categorie van speelgoed die de creativiteit en (hadn)vaardigheid aanspreekt van jong en oud zijn eindeloos veel ontwerpen te maken met Rainbow Loom. Het is niet alleen heel erg leuk en uniek speelgoed, maar niet minder dan een blijvende hobby.

De kern van Rainbow Loom ligt in zijn eenvoud. Deze bescheiden set bestaat uit een plastic loombord bestaande uit 3 rijen van 11 pinnetjes waarom heen je kleurrijke elastiekjes vlecht. Het nodigt kinderen en volwassen uit om eenvoudige en zeer ingewikkelde patronen en ontwerpen te weven afhankelijk van de handigheid, ervaring en geduld. Of ze nu armbanden, ringen of zelfs figuurtjes maken, elke creatie is een vorm van zelfexpressie en verbeelding waarbij je enerzijds bestaande patronen kopieert, maar deze door middel van kleurkeuze combineert tot een unieke look.

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van Rainbow Loom is het vermogen om handvaardigheid en creativiteit te stimuleren. Met een enorm aanbod aan verschillende kleuren en soorten elastiekjes kun je helemaal los gaan. Natuurlijk hebben we de heldere kleuren (opaque) en de jelly’s. Deze laatste glimmen en zijn licht transparant. Daarnaast hebben we ook glitter elastiekjes, neon elastiekjes en glow in the dark varianten. Tot slot hebben we ook diverse mixen: mix opaque, mix jelly, camouflage mix en metallic mix.

Monster Tail Rainbow Loom kit webshop online kopen
Monster Tail Rainbow Loom kit webshop online kopen

Met een dermate uitgebreid assortiment ontwerp en realiseer je eenvoudige armbandjes met één ketting tot complexe ontwerpen met meerdere lagen. Elke creatie is een bewijs van handvaardigheid, geduld, vindingrijkheid en artistieke flair.

Meer dan alleen vermaak!

Bovendien levert het spelen met Rainbow Loom loombands meer dan alleen vermaak. Het is een waardevol hulpmiddel voor de ontwikkeling van (hand) vaardigheden. Terwijl kinderen zich bezighouden met het nauwgezette proces van lusjes leggen en weven, verbeteren ze hun fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Elke ingewikkelde handeling vereist precisie en geduld waardoor ze een gevoel van focus en doorzettingsvermogen krijgen dat veel verder reikt dan alleen maar knutselen. De handige technicus of arts in wording. Doctor Bibber kent daarna een nieuwe winnaar.

Naast de educatieve voordelen bevordert Rainbow Loom ook sociale vaardigheden en samenwerking. In de praktijk zullen de kinderen onderling elastiekjes uitwisselen en elkaar helpen. Het is ook heel erg leuk om een knutselfeestjes te organiseren. Het samen loomen bevordert de band en vriendschap. Ook de online gemeenschap rondom Rainbow Loom is een platform en vraagbaak voor enthousiastelingen waarbij patronen, tips en inspiratie wordt gedeeld.

Rainbow Loom overstijgt culturele en generatiegrenzen en spreekt wereldwijd een divers publiek aan. Van klaslokalen tot huishoudens, de universele aantrekkingskracht heeft het een geliefd tijdverdrijf gemaakt voor kinderen en volwassenen in alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Of het nu een activiteit is voor regenachtige dagen of een creatieve uitlaatklep voor lange zomermiddagen, Rainbow Loom heeft zijn plek gevonden in het leven van vele mensen.

Kortom, Rainbow Loom benut de kracht van creativiteit en verbeelding. Het eenvoudige ontwerp geeft iedereen de mogelijkheid zijn of haar artistieke potentieel te ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen het originele Rainbow Loom merk en de goedkopere namaak loombands?

Het originele Rainbow Loom uitgevonden en geïntroduceerd door Shoon en de goedkopere namaak loomkits en elastiekjes lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:

  1. Kwaliteit
  2. Veiligheid
  3. Kleurbereik
  4. Ondersteuning

Kwaliteit van materialen

Het originele Rainbow Loom merk gebruikt duurzame materialen van hoge kwaliteit zoals latexvrije elastiekjes en stevige plastic onderdelen. Deze materialen zijn ontworpen om herhaaldelijk gebruik te weerstaan en ze behouden hun elasticiteit.
Voor de goedkopere nep Rainbow Loom elastiekjes worden materialen van een mindere kwaliteit gebruikt die al tijdens het opspannen breken, hun vorm verliezen of binnen enkele weken, na blootstelling aan omgevingslucht gewoonweg uit elkaar vallen. Deze banden kunnen gemaakt zijn van inferieur rubber of plastic, wat leidt tot een minder bevredigende knutselervaring en een kortere levensduur.

Veiligheid van Rainbow Loom

Rainbow Loom producten worden vervaardigd met inachtneming van strenge veiligheidsnormen die ervoor zorgen dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën – weekmakers – en voldoen aan de wettelijke eisen voor kinderspeelgoed.
De nep loom bands ondergaan in de regel niet dezelfde strenge testen en kwaliteitscontroles als echte Rainbow Loom producten. Als gevolg hiervan kan er bezorgdheid zijn over de veiligheid en giftigheid van de gebruikte materialen, vooral voor jongere kinderen die de bandjes in hun mond kunnen stoppen. Bovendien bezit de goedkope import uit China vaak niet over een officieel CE keurmerk. En tot slot, Choon is de uitvinder van het Rainbow Loom loombord. Hij heeft daarvoor een patent. Dat mag officieel niet door andere productenten worden verkocht. Dat is gewoon illegaal.

Verscheidenheid en kleuren loombands

Het originele Rainbow Loom merk biedt een grote verscheidenheid aan kleuren en tinten, waardoor knutselaars eindeloze mogelijkheden hebben voor creativiteit en ontwerp. Deze banden zijn vaak verkrijgbaar in samenhangende sets met een consistente kwaliteit en kleurverzadiging. Je kunt dus ook over een jaar nog steeds dezelfde elastiekjes in precies dezelfde kleurstelling kopen.

De goedkopere nep elastiekjes kun je vaak ook in een veelvoud aan kleuren kopen, echter zit daar geen continuïteit in. Elke verpakking kan weer anders zijn. In de praktijk zijn de kleuren vaak ook minder ‘hard’ en minder ‘diep’. Dat heeft gewoon te maken met de kwaliteit en de hoeveelheid pigment die is gebruikt. Alles heeft zijn prijs. Loomers kunnen dus te maken krijgen met inconsistenties in kleurverzadiging of kunnen vinden dat de banden niet goed bij elkaar passen of zich niet goed met elkaar vermengen, waardoor ze beperkt worden in hun mogelijkheden om ingewikkelde ontwerpen te maken.

Instructies en ondersteuning

Originele Rainbow Loom: Rainbow Loom producten worden geleverd met duidelijke, gedetailleerde instructies en handleidingen om gebruikers op weg te helpen en verschillende technieken en patronen te ontdekken. Bovendien bieden de officiële Rainbow Loom website en gemeenschap hulpbronnen, tips en ondersteuning voor hobbyisten van alle niveaus.

Hoewel goedkopere nep elastiekjes en loomborden een betaalbaar alternatief kunnen zijn voor het originele Rainbow Loom leggen ze het af qua kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Voor knutselaars die op zoek zijn naar een optimale knutselervaring met prettige en veilige materialen en levendige kleuren is het officiële Rainbow Loom de beste en meest veilige keuze.