Is de gezondheid van een kind € 0,75 waard?

De betrouwbaarheid van Rainbow loom valt niet te kopiëren

Tegenwoordig kun je overal loom producten kopen. De uitvinder en het product en het officiële merk heet Rainbow Loom®. Helaas zijn er veel namaak producten in omloop die regelmatig zelfs het logo van Rainbow Loom plaatsen op de verpakking. Echt overal worden de immens populaire elastiekjes verkocht waarmee je van die leuke, kleurrijke armbandjes kunt maken. Ze zijn nog net niet bij de bakker te koop maar bij AH ligt het namaak spul direct naast het snoepgoed. Nu is de AH als je het goed bekijkt net een speelgoed winkel met al die  plastic verpakkingen in schreeuwende kleurtjes maar dat is een ander onderwerp :)

Waarom is het zo gevaarlijk om namaak producten te kopen?

  1. Alle Rainbow Loom® producten zijn getest en getoetst aan Europese en Nederlandse wetgeving. Hierdoor heeft  het volledige Rainbow Loom® assortiment het  CE certificaat en het TÜV keurmerk.  De loombase is bijvoorbeeld getest op breekbaarheid. Als hij door omstandigheden breekt dan ontstaat een gecontroleerde, schone breuk zonder scherpe punten of  scherpe stukken waar je je aan kunt bezeren of verwonden.
  2. Ook zijn de Rainbow Loom® artikelen getest op giftige stoffen. Denk daarbij aan het uiterst giftige lood en kankerverwekkende weekmakers. Deze stoffen zijn zéér schadelijk voor ons lichaam en verboden in Nederland. En al helemaal in relatie tot onze kinderen.
  3. Ken je de Scoubidou® touwtjes nog? In 2004 was dit een enorme rage bij de Nederlandse en Duitse jeugd. Deze touwtjes zijn uit de handel gehaald omdat ze te veel weekmakers bevatten. De Minister van Volksgezondheid weet dat weekmakers in het kinderlichaam binnendringen en zo de gezondheid in gevaar brengt.
  4.  Namaak producten zijn niet getest op giftige en verboden stoffen . Ze hebben zelden of nooit een officieel CE en TÜV keurmerk. Ze zijn dus niet gecontroleerd en alleen maar zo geproduceerd dat het maximaal goedkoop in de winkel kan liggen. Waardoor deze namaak producten schadelijk kunnen zijn voor de kinderen. Het CE keurmerk staat voor bepaalde richtlijnen waaraan een product moet voldoen voordat het de Nederlandse markt op mag. Een voorbeeld is hiervan dat je vaak op blogs van mensen leest dat mensen tijdens het loomen jeuk op de handen krijgen door de ongekeurde namaak elastiekjes.

 Kwaliteit heeft een prijs

Ook de kwaliteit van het Rainbow Loom assortiment is beter dan dat van de namaak producten.

  1.  Vaak zie je dat de kleuren van de namaak producten in de basis al fletser zijn en snel vervagen waardoor je geen mooie kleuren overhoudt.
  2. Ook rekken de elastiekjes erg makkelijk uit en na enige dagen vallen ze uit elkaar omdat het rubber of de siliconen van een slechte kwaliteit zijn; zonde van het geld en .. de moeite! Bij de echte Rainbow loom producten is dit niet het geval en blijven de armbandjes in goede staat. Daar doe je het voor.
  3. De namaak elastiekjes knappen erg snel en zijn vaak slecht afgewerkt. Hiermee bedoel ik dat ze vaak een lelijke hobbel hebben waar de band is ‘gelijmd’
  4. Ook de kwaliteit van de haaknaald en de loombase zelf is vaak bedroevend. Vaak zijn de randjes scherp en is de maatvoering anders. Sommige loombases kun je niet eens uit elkaar halen waardoor je heel veel patronen niet kunt maken.

 Wat is het je waard?

Voor veel mensen is prijs de reden om te kiezen voor ongekeurde namaak artikelen. Ze weten echter niet wat ze kopen omdat het niet getest is. Kinderen dragen de bandjes dag in dag uit en komen zo in aanraking met ongekeurde elastiekjes en onbekende stoffen.

De prijs is vaak lager en dus krijg je ook minder. Je betaalt € 1.25 voor 200 nep elastiekjes of € 4,50 voor 600 echte Rainbow Loom elastiekjes. Dus voor ongeveer € 0,75 extra heb je een uitstekend product dat ook nog eens veilig is door CE en TÜV keurmerk!